Heeft u al een mooie regenton in uw tuin staan? Leon Snoek al wel, hij heeft er zelfs drie! Leon Snoek is een van mensen die met korting een regenton heeft gekocht bij tuincentrum GroenRijk. De kortingsactie was georganiseerd in samenwerking met Duurzaam Montfoort. Dankzij de actie heeft het tuincentrum 50 regentonnen verkocht. Duurzaam Montfoort ziet de actie daarom als een succes.   

Door Aagt de Ruijter de Wildt

Leon Snoek: "Ik had al twee regentonnen in mijn tuin toen de regentonactie van Duurzaam Montfoort en GroenRijk kwam. Mijn vrouw en ik zijn ons licht op gaan steken en waren direct enthousiast over een grijze ton van 200 liter, omdat daar planten op kunnen groeien. Maar, helaas, die was net uitverkocht. GroenRijk heeft toen alsnog deze regenton besteld en binnen twee weken werden we keurig gebeld dat we hem konden ophalen. Ik woon vlakbij het tuincentrum, we hebben het ding gewoon op de kruiwagen gezet en zijn naar huis gelopen."

Regentonnen voor sproeien en schoonmaken

"De regenton wilde ik aansluiten op de hemelwater afvoer en ik twijfelde waar precies ik het koppelstuk moest afzagen", vertelt Snoek. "Weer naar GroenRijk en weer heel prettig geholpen, zelfs met het bericht dat als het toch niet goed zou gaan, ze wel voor een oplossing zouden zorgen. En nu staan er dus drie regentonnen van elk 200 liter in onze tuin. Ik gebruik het water om de planten te besproeien en om mijn gereedschap mee schoon te maken. Daar wil ik geen kraanwater voor gebruiken en we hebben geen sloot in de buurt. Met de regen van afgelopen week zijn alle drie de tonnen vol. Wat teveel is loopt via een overlooppijpje dan toch het riool in. Jammer is dat eigenlijk."

Tegels vervangen voor groen

Snoek is heel duidelijk: "We moeten onze omgeving koesteren. Zo min mogelijk tegels in de tuin en zoveel mogelijk planten en bomen. Nergens zit je zo lekker in de schaduw als onder een boom. Uit onderzoek blijkt dat één boom net zoveel verkoeling geeft als tien airco’s. Duurzaam Montfoort wil een actie starten van tegels eruit: planten erin. Je krijgt dan een plantje in ruil voor een tegel uit je tuin. Dat juich ik van harte toe. Al die tuinen die ‘verstenen’ vind ik lelijk. Bovendien hebben we vogels en insecten nodig en die kunnen niet zonder beplanting."

Voor ieder wat wils

"Ik zal zeker adviseren om ook een regenton aan te schaffen. Ik denk niet dat de kosten een belemmering zijn, want er zijn regentonnen in allerlei maten en prijzen. Bovendien bespaar je ook veel water. En het staat leuk in je tuin, vind je ook niet?" Aldus Leon Snoek. En inderdaad, er is voor ieder wat wils en dus ook voor iedere tuin en zelfs voor een balkon.  

- De foto bij dit artikel is gemaakt door Gijs Possel.