De Duurzaamheidsprijs is een pluim voor organisaties in de gemeente Montfoort die zich inzetten voor de omgeving, de natuur en anderen.

Dit jaar is het thema Biodiversiteit en daar kwamen vanuit inwoners en vrijwilligers vele aanmeldingen op binnen. Bijvoorbeeld bedrijven die zorg dragen voor groen, particulieren met sympathieke initiatieven voor planten in de straat en organisaties die zich bezig houden met een duurzaam voedselsysteem met balans tussen geven en nemen.

De genomineerden

  • Proeftuin van Linschoten
  • Geveltuintjes Timotheushof
  • Boerderij Bloemenweidemelk
  • Boerderij van der Wind
  • Voedselbos van Jaarsveld
  • Het beloken land
  • Werkgroep behoud Lopikerwaard
  • Bomenwacht Nederland

>> Op onze nieuwspagina kun je ze allemaal terugvinden en lezen waar zij zich mee bezighouden

Al deze organisaties zetten zich op eigen manier in voor een groene, levendige omgeving met aandacht voor dieren, planten en de mens als onderdeel van de natuur. Iedereen was dan ook in zijn nopjes en er ontstonden mooie gesprekken tussen de eensgezinde bezoekers die veel bij elkaar herkennen. 

Uit deze genomineerden is in het grootste geheim een prijswinnaar gekozen, door een jury bestaande uit Arie Belo (winnaar van vorig jaar), Matthijs Hombergen (Klimaatburgemeester), Petra Kerste (organisator vanuit Duurzaam Montfoort) en niemand minder dan wethouder Wim van Wikselaar die met de portefeuilles Milieu en milieuvergunningen, Natuur en Landschap, Duurzaamheid en Agrarische sector helemaal op zijn plaats zat. 

Twee prijswinnaars dit jaar

De eer viel dit jaar aan niet één, maar twee genomineerden, Ramona Schalkwijk van Bloemenweidemelk en duurzame melkveehouders Koos en Marina van der Wind. Zij kregen beide, tijdens een feestelijke borrel bij Boer Hans, een compliment van de wethouder en ontvingen een kunstwerk gemaakt door Marjolein Muilwijk.

Door papier te scheuren, kreuken en plakken en vervolgens te schilderen heeft Marjolein diverse soorten boomschors nagemaakt. Een prachtige prijs bij het thema Biodiversiteit en een mooi symbool voor de twee melkveehouders die ieder op hun eigen wijze met hun vak en de omgeving bezig zijn, maar in de kern volgens dezelfde waarden lijken te werken. Niet meer nemen dan noodzakelijk, teruggeven, en altijd met oog voor de omgeving.