Bij een Repair Café loop je gewoon even binnen met je kapotte strijkijzer, fiets, computer, meubeltje of kleding om te zien of reparatie mogelijk is. In het repaircafé zitten deskundige vrijwilligers met tijd en aandacht, die het leuk vinden om dingen te repareren. 

Interview: Aagt de Ruijter de Wildt

Het eerste Repair Café werd in 2009 in Amsterdam-West opgericht door Martine Postma. Inmiddels is het een wereldwijde organisatie met de naam Repair Café International. Het doel is om reparatiekennis te behouden en te lobbyen voor beter repareerbare producten. In een duurzame samenleving hoeft niet alles wat kapot gaat weggegooid te worden.

Drie partijen

SWOM (Stichting Welzijnsondersteuning Montfoort-Linschoten) en het Platform Duurzaam Montfoort wilden in zowel Montfoort als Linschoten een Repair Café opzetten. Ben van Zutphen bood namens Lionsclub ’t Stigt zijn hulp aan, hij had dat in Oudewater helpen oprichten en nam de financiën op zich. Half september was het zover. 

Elke eerste vrijdag van de maand is er nu een Repair Café in Montfoort en elke 3e vrijdag van de maand in Linschoten. Tussen 13.30 uur – 16.00 uur kan iedereen met een kleine reparatieklus hier binnenlopen. 

Locatie Montfoort: het DoeMeehuis aan het Kasteelplein 7. 
Locatie Linschoten: het Huis van Ervaring bij de Brede Vaart.

Waar een Burendag goed voor is

Walter Stoker (vrijwilliger), Brigitte Bom (SWOM), Marjolein Calon en Arianne van Nostrum (Platform Duurzaam Montfoort) zijn de initiatiefnemers. “Tijdens de Linschotense Burendag in 2019” vertelt Brigitte, “kwamen we in gesprek met Arianne van Duurzaam Montfoort.” “Ja” springt Marjolein in – Arianne was verhinderd tijdens het interview -  “wij wilden al langer zoiets, want voor ons betekent een Repair Café dat er minder afval is, waardoor de CO2 uitstoot omlaag gaat. Wij zetten breed in op hergebruik van spullen in plaats van steeds iets nieuws kopen.” “En voor ons betekent zo’n café dat mensen elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten” vult Brigitte aan. Want ook als je niets te repareren hebt ben je welkom voor een kop koffie of een praatje. We werden het dus snel eens.”

Corona zette de rem op het plan, maar achter de schermen werd door gefilosofeerd en met ondersteuning van Repair Café International konden ze aan de slag.

Een Repair Café draait op vrijwilligers: elektriciens, timmerlieden, naaisters, fietsenmakers, gastheer/gastvrouw. Het gaat erom dat je samen met de eigenaar van het voorwerp kijkt wat mogelijk is. 

Je doet het samen

Walter Stoker, gepensioneerd en handig, want richtte laboratoria in, legt het principe uit. “Iemand komt met een koffieapparaat dat het niet meer doet. Het eerste contact is met de gastheer of gastvrouw. Deze noteert wat het probleem is en verwijst de eigenaar naar één van de vijf ‘stations’: computers, alles met een stekker, alles zonder een stekker, fiets of textiel. Elk ‘station’ heeft zijn eigen deskundige vrijwilliger.

Bestaat het probleem uit een kapot onderdeel, dan moet de eigenaar dat onderdeel bestellen. Daar kunnen we ook bij helpen als het bijvoorbeeld via internet besteld moet worden. Men neemt het kapotte ding weer mee naar huis en komt de volgende keer terug voor reparatie. Dit kan op de 1e vrijdag in Montfoort en op de 3e vrijdag in Linschoten. Kan iets niet worden gerepareerd, dan neemt men het apparaat zelf mee terug. Er kan bij ons niets worden achtergelaten!”

Het repareren kost niets. Daarom staat er ook een fooienpot in elk Repair Café, waaruit de (gratis) koffie voor de bezoekers en de aanschaf van gereedschap kan worden betaald. 

Brigitte Bom legt nog eens nadrukkelijk uit: “Iedereen is welkom. Ook alleen voor een praatje om of eens rond te kijken. Behalve het Repair Café doen we met SWOM nog veel andere dingen. Ik zou zo graag willen dat de inwoners van Montfoort en Linschoten daar weet van hebben.”

En ook dat is duurzaamheid, naar elkaar omkijken, elkaar de helpende hand bieden. Wat dat betreft is het nieuwe initiatief slechts een klein stapje op weg naar dat grote doel: de wereld beter maken.
~~~

Energiebesparing

In het Repair Café kun je ook terecht met vragen over energiebesparing. 

Er is een tafel over dit onderwerp en daar kun je je vragen stellen over meer energiezuinig leven. Er zijn er ook spullen te leen, die met energiebesparing te maken hebben. Zoals een boek van de consumentenbond over dit onderwerp, een waterbesparende douchekop, een energie verbruiksmeter en een radiatorventilator.

Kom langs bij het Repair Café en doe inspiratie op!