Kledingketting, ken je dit begrip al? Er gaat een tas rond in een groep en iedereen mag er wat uithalen en weer in stoppen. Zo verklein je je ecologische voetafdruk en het is super leuk en trendy! Het is inmiddels een landelijk fenomeen en hard op weg om in iedere woonplaats aanhang te vinden!
Vera van der Does heeft de kledingketting opgezet in Linschoten. De kleding die na een ronde ruilen weer terugkomt, wordt ingeleverd bij het Swom Doe mee huis in Montfoort. Blijft het toch in de buurt! Uiteraard allemaal in de hoop dat er minder kleding wordt gekocht en weggegooid.
De eerste kledingkettingen kwamen op gang onder vrouwen. Inmiddels zijn er ook speciale tassen voor mannen en kinderen en in Ulft hebben ze zelfs een 'spooktas', die de omgekeerde richting op gaat.
In één ketting kunnen dus meerdere tassen rondgaan! Daarom is het ook leuk als een ketting groeit met meer deelnemers.
Hoe werkt het?
De aanwijzingen voor de kledingkettingruil zijn in het algemeen de volgende:
- Als er een tas bij je wordt gebracht, heb je maximaal drie dagen om te shoppen, voordat je zelf de tas weer naar het volgende adres op de route brengt.
- Je ontvangt de nieuwste route via een speciale app voor je smartphone. Zodoende weet je waar jij de tas naartoe moet brengen. Je maakt onderling afspraken over het tijdstip van brengen.
- Je mag uit de tas nemen wat je wil, en je mag mooie kledingstukken terug stoppen die jij niet meer draagt. Dit hoeft niet 1 op 1, soms neem je meer, soms geef je meer.
- Wees kritisch op wat je in de tas stopt. Alles moet fris gewassen zijn en er goed uitzien. Verwassen, gepilde, gevlekte of kapotte items horen er niet in thuis.