Op een prachtig perceel aan de IJssel hebben Ben en Mia een geweldig uitzicht vanuit hun zelf aangelegde Voedselbos.

Voorheen stond op deze hectare een perenboomgaard, maar door regelgeving, schaalvergroting en de vele afkeur van alles wat niet perfect is voelde dit niet meer goed. Toen is er uitgebreid onderzoek gedaan naar een manier van landbouw waarbij soorten elkaar ondersteunen, zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen. Niet voor productie, maar voor de familie zelf, als rustgevende plaats waar ook de kleinkinderen konden leren over het voedselsysteem en de natuur. 

Stukje voor stukje hebben zij volgens de richtlijnen van ecologisch tuinieren een tuin met enorme soortenrijkdom aangelegd. Waar notenbomen, fruitbomen, bessenstruiken, wilgentunnels, bloemen en kruidenrijk grasland elkaar afwisselen en versterken. Met een blote-voetenpad aangelegd met wat er in de omgeving gevonden is en speel- en rustplekken voor de hele familie.

Bron van leven

De tuin groeit en bloeit steeds verder, de kippen lopen rond om ongedierte te eten, het gras wordt gemaaid en mag blijven liggen om de aarde te voeden, een klein beetje mest komt van een lokale ecologische boer. De tuin is al een ware bron van leven voor o.a. hazen, vogels en veel insecten. De familie heeft af en toe een stalletje aan de weg om het overtollige aanbod te verkopen en denkt na over openstellingen van de tuin voor bezoekers.  Hiermee hoopt de familie van Jaarsveld een bijdrage te kunnen doen aan een gezondere leefomgeving.

In het kort

  • Adres: Willeskop 142 a
  • Vanaf 2019 voedselbos aangelegd vanuit passie en interesse;
  • Met aandacht voor ecologie, afwisseling en biodiversiteit van soorten;
  • Oude perenbomen zijn verplant naar vrienden en familie en deels gerooid;
  • Bloemrijk grasland;
  • Maaien door biologische boer, gebruik van biologische mest;
  • Rustpunten aangelegd voor de familie;
  • Intentie de tuin af en toe open te stellen voor belangstellenden.

Prijsuitreiking

Op vrijdagmiddag 2 juni is de prijsuitreiking, met een feestelijke borrel bij Boer Hans in Montfoort.