Bloemenweidemelk is het bedrijf van Ramona van Schalkwijk. Ramona is opgegroeid op een boerderij in Montfoort en daardoor verbonden met deze omgeving. Ze heeft een achtergrond in de gezondheidszorg maar vind uiteindelijk ‘boer zijn de ideale vorm van gezondheidszorg’. Daarbij wil ze graag de omgeving meenemen in wat zij doet, door als boer te laten zien wat zij doet en anderen daarbij mee te laten leren en leren van anderen. 

Dit melkveebedrijf wordt sinds 2018 steeds verder aangepast om van een klassieke melkveehouderij naar een agro-ecologisch bedrijf te groeien dat past bij deze locatie waar een kringloop ontstaat met balans tussen de input en output. Die output te koop in de zelfbedieningswinkel die bij de boerderij is opgestart en ook in Woerden in de winkel OOGST te vinden is. Hier zijn o.a. melk en andere zuivel, vlees en noten en kruiden te koop. Ramona geeft aan dat het zelf verkopen haar een betere opbrengst voor de producten oplevert, een welkome inkomstenbron in een tijd dat er per liter melk soms centen verlies wordt geleden. Door een korte keten op te zetten is er opbrengst die geïnvesteerd kan worden in het verder door ontwikkelen van het bedrijf. 

Aandacht voor soorten die passen bij de omgeving

En dat gebeurt op alle vlakken, zo staan hier prachtige notenbomen, fruitbomen en struiken die elkaar aanvullen en passen bij de grond. Ramona heeft veel aandacht voor soorten die passen bij deze omgeving, ze wil gewassen planten die zich hier thuis voelen omdat het DNA overeenkomst met de regio. ‘Ik hoor hier, mijn DNA past hier’ en zo is het ook voor alles wat hier groeit, de koeien maar ook de bomen, struiken en grassen. 
Het is mogelijk om vriend te worden en zo te helpen bij het verder uitbouwen van de ontwikkeling zoals het aanplanten van bomen of kruidenrijk grasland door mee te doen met de ‘Kruidfunding’ of een koe te adopteren. 

In het kort

Bloemenweidemelk, Blokland 8.

  • Bedrijf omgevormd van een klassiek gangbaar bedrijf naar een agro-ecologisch en biodivers bedrijf met diverse eindproducten, afgestemd op de wens van mensen in de omgeving en op de mogelijkheden van de omgeving zelf.
  • Daarvoor is het aantal melkkoeien afgenomen van 195 naar 130 stuks. Er geen kunstmest en preventieve bestrijdingsmiddelen/medicatie gebruikt.
  • Er zijn zonnepanelen en een kleine windmolen geplaatst voor eigen energie opwek.
  • Het koeienras is gekruist zodat het robuuster wordt om een duurzame, gezonde koe te creëren. 
  • Er zijn inmiddels meer dan 49 notenbomen en 200 bessenstruiken aangeplant in de koeienweides. In 2021 hebben de vrienden van Bloemenweidemelk de aanplant van de eerste 1,5 hectare agroforestry mogelijk gemaakt.
  • Klanten zijn welkom voor zuivel, vlees, groenten, fruit, noten, kruidenproducten en soms ook eieren en kip.
  • Verbetering biodiversiteit: Kruidenrijk gras bevat vele soorten bloemen, kruiden, klavers en grassen. Dit bevordert de biodiversiteit boven en onder de grond en biedt een habitat voor verschillende diersoorten en insecten. Het functioneert ook goed in droge periodes
  • Geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest: Bij kruidenrijk gras is het gebruik van kunstmest is overbodig en zelfs schadelijk. In de mengsels bevinden zich diverse soorten vlinderbloemigen (klavers). Deze binden stikstof uit de lucht en maken dit beschikbaar voor de andere planten. Zodoende is er minder bemesting nodig. Bestrijdingsmiddelen worden er niet gebruikt.