In een prachtig gebied, gelegen naast natuurgebied Willeskop wordt door de familie Verkaik veel aandacht besteed aan de omgeving van hun boerderij. Hier is zoveel te zien dat het al snel duizelt.

Een kooikermuseum, een rijtuigenmuseum en een museum met oude gereedschappen, allemaal prachtig om te zien en als groep te bezoeken. Daarnaast staat Het beloken land bekend om zijn authentieke eendenkooi en het weidevogelbeheer met kijkhut vanaf de Bloklandkade.

De plasdras wordt hier ieder jaar gecreëerd, door een kruidenrijk weiland onder water te zetten en hier veel ruimte en rust te geven aan de broedende grutto’s, kieviten, scholeksters en tureluurs. Door het water zitten hier wormen hoog in de aarde en is er veel voedsel voor de weidevogels en hun jongen. De plas wordt dan ook wel de Weidevogel Wellness genoemd. Hier broeden elk jaar circa 50 paren weidevogels, waaronder een aantal soorten die steeds minder voorkomen. 

Enorme eendenkooi

Naast die geweldige broedkamer voor weidevogels ligt er verder naar achter nog veel meer verscholen bij de boerderij. Zo is er een enorme ouderwetse eendenkooi gebouwd waar eenden leven en gevolgd worden voor onderzoek. In deze beschutte plas broeden de eenden in alle rust en met omstandigheden die speciaal voor hen zijn geoptimaliseerd.

Vele bewoners van Montfoort zullen de gerecyclede jerrycans op het water naast dit stukje Blokland herkennen. Die zijn geschikt als broedkasten, net als de knotwilgen en andere beschutting waar de eenden gebruik van maken. Leen Verkaik vertelt over het leven als ervaren boer in dit gebied, over dat hij ziet dat we in Nederland de patrijs en de leeuwerik verliezen en dat hij bang is dat hetzelfde zal gebeuren met de grutto. Weidevogels en vee horen volgens hem bij elkaar. Weidevogels hebben een rijke grond nodig op vlakachtig land met stro en water in de buurt.

Doordat Staatsbosbeheer de plas bij Natuurgebied Willeskop zo ingrijpend heeft veranderd is dat deel geen weidevogelgebied meer, maar een plas vol ganzen en meerkoeten. Ook huizen hier in de beschutting van het hoge riet veel roofdieren die de weidevogel-kuikens op het land van Leen opeten. Hij geeft aan dat het afgelopen jaar bijna alle eendenkuikens door predatie verloren zijn gegaan. Op die manier gaat de stand van een groep vogels snel omlaag. 

Het is mogelijk om als donateur dit werk te ondersteunen en op de hoogte te worden gehouden van de acties en resultaten in dit gebied.

In het kort

  • Adres: Blokland 116, 3417 MR Montfoort, 0348-471880 en facebookpagina;
  • Bij het beloken land vind je een combinatie van plasdras voor weidevogels, een kooikermuseum, een rijtuigenmuseum, een gereedschapsmuseum en één van de laatste eendenkooien in Nederland;
  • Al sinds 1966 wordt er in dit gebied aandacht geschonken aan weidevogels;
  • Naast de uitgebreide eendenkooi worden hier ook koeien/ schapen en paarden gehouden;
  • Er liggen genoeg zonnepanelen om zelfvoorzienend te zijn in het energieverbruik;
  • Leen werkt vooral vanuit eigen middelen en met donaties;
  • Hij geeft aan dat zowel de consument als de boer een stapje moet zetten om tot elkaar te komen, “Je moet de tussenweg zoeken en met elkaar blijven praten".

Op de foto hieronder zie je een maquette van de grote eendenkooi op Het Beloken Land.