“Isoleren, isoleren en dan nog eens isoleren”, is de oproep van wethouder Yolan Koster. Dit keer niet als gedragsadvies betreffende corona, maar als begin van het verduurzamen van je woning. Iets wat Yolan Koster in haar eigen huis ook heeft toegepast.

Van het gas af

"In 2000 zijn mijn man en ik naar deze bungalow in Harmelen verhuisd en hebben we meteen vloerverwarming aangelegd. In 2003 zijn we begonnen met het leggen van 12 zonnepanelen. In 2005 werd de kruipruimte geïsoleerd en toen in 2006 het dak vernieuwd moest worden hebben we ook dat geïsoleerd en nog eens 17 zonnepanelen toegevoegd. De spouw is opnieuw geïsoleerd en vorige week werd mijn warmtepomp geïnstalleerd. De verwarming verloopt nu in zijn geheel via de warmtepomp. Alleen de warmwater voorziening loopt nog via een gasgestookte ketel. Als deze aan vervanging toe is, komt er een elektrische en ben ik helemaal van het gas af. Voor stroomstoring hoef ik niet bang te zijn, ik wek immers mijn eigen energie op. En mocht er toch een calamiteit zijn, dan is daar mijn noodgenerator zodat ik het nog even uit kan zingen."

Weth Yolan Koster (Groot).jpg

Bewustwording

Natuurlijk speelt het financiële aspect een grote rol bij al deze duurzaamheidsmaatregelen, maar het is niet alleen dat.
"Vlak na de moord op Pim Fortuyn heb ik besloten mij weer politiek te manifesteren. Ik heb mij toen aangesloten bij GroenLinks. Dat liep parallel met de verhuizing naar ons nieuwe huis. De afweging maken tussen persoonlijk comfort versus verspilling van energiebronnen werd steeds belangrijker. Ik sluit een deur achter me, heb ledlampen, gebruik gordijnen. En het gaat verder, de keuze van regenwater voor de tuin en het schone water om te drinken. Op den duur wil ook nog een grijswatercircuit voor de wc’s. Duurzaamheid gaat vooral over gedrag. En gedrag kun je veranderen." 

Gluren bij de buren

Koster: "Wat betreft het verduurzamen van je huis: vraag advies aan de energieleverancier of aan een onafhankelijk bureau. Energielekken in je huis kun je opsporen met een (gratis) warmtescan. En dan begin je met stap 1: isoleren, isoleren, isoleren. Vervolgens stap 2: ventileren. En dan kun je kijken naar hoe je jouw huis duurzaam warm kunt houden. Ga kijken wat bij jouw huis en jouw budget past. Ga gluren bij de buren*, praat erover met elkaar." 

Vraag subsidie aan

"De overheid ziet het belang van verduurzamen en heeft talloze subsidiepotjes hiervoor," raadt Koster aan. "Het invullen van de papieren valt mee, ik heb het zelf net gedaan. Maar de allergrootste besparing is en blijft toch het effect op ons milieu. In deze coronatijd merk ik dat de mensen gevoeliger zijn geworden om na te denken over de keuzes die wij met elkaar maken, wat de gevolgen zijn van ons gedrag en hoe wij hier in kunnen veranderen. Als wethouder met de portefeuilles sociaal domein, volksgezondheid, wonen, onderwijs en duurzaamheid zie ik dat deze vragen samenkomen in alle domeinen. Ik kan heel fel zijn als het gaat om het verdedigen van maatregelen die duurzaamheid bevorderen. Als ik dat niet doe, ben ik ontrouw aan mezelf."

*) Gluren bij de buren kan bijvoorbeeld bij de Online thematours van de Duurzame huizenroute. Omdat de gewone thematours niet kunnen doorgaan worden ze nu online aangeboden. En dat heeft ook wel voordelen, want afstand is opeens geen bezwaar meer..

- Dit interview verscheen ook in de IJsselbode van 9 juni 2020.

Deel uw eigen duurzame ideeën

In hoeverre speelt duurzaamheid een rol in uw leven? Raapt u wel eens afval van straat, kiest u voor zonnepanelen op uw dak, zet u voedsel uit eigen land op tafel, of doet u weer wat anders? Deel uw ideeën met ons! Duurzaam Montfoort wil samen met u kijken hoe we in Montfoort en Linschoten beter voor onze aarde kunnen zorgen. Daarom roepen wij u op om ons te laten weten wat Ù doet aan duurzaamheid. De leukste ideeën kunnen we dan delen.

Stuur ons een berichtje.