In Nederland komen 18 van de 1400 soorten vleermuizen voor. In je eigen tuin kun je bijvoorbeeld de dwergvleermuis waarnemen, hij is zo klein dat hij in een luciferdoosje past! Net als zijn grotere broer, de laatvlieger, verstopt hij zich graag onder dakpannen, achter dakgoten, in spouwmuren en op andere beschutte plekken. In onze stadsnatuur is dit dus meestal in gebouwen

Vleermuizen zijn interessant en erg nuttig, want ze eten enorme hoeveelheden insecten, zoals muggen en de vlinders van de eikenprocessierups. Zo helpen ze ons de aantallen hinderlijke insecten in toom te houden. 

Vanuit ons platform willen we de vleermuis helpen. De pas opgerichte Natuurwerkgroep Montfoort & Linschoten duikt daarom in de wonderlijke wereld van de vleermuis. Duik je mee? IVN Natuurgids Gijs van Kempen geeft een lezing in januari en vraagt daarbij ook aandacht voor Natuurvriendelijk isoleren. Hierdoor voorkom je dat er dieren dood gaan en andere dieren geen schuilplaatsen meer hebben na woningisolatie.  

Wat is natuurvriendelijk isoleren?

Bij natuurvriendelijk isoleren zorgen isolatiebedrijven ervoor dat vogels of vleermuizen kunnen ontsnappen voordat er wordt geïsoleerd. Ze maken alle openingen in de muur of het dak dicht. De dieren kunnen dan nog wel naar buiten, maar niet meer terug naar binnen vliegen. Hierbij wordt rekening gehouden met het broed- en kraamseizoen en de overwinteringsperiode van de dieren. 
Tegenwoordig trekken niet alle dieren in de winter weg uit de spouwmuren en daar zoekt men ook een oplossing voor. Voldoende vleermuiskasten plaatsen bijvoorbeeld, zodat ze daar eerst in trekken voordat er geïsoleerd wordt. 

Wat voor de vleermuizen geldt, is ook van toepassing voor de huismus, gierzwaluwen, huiszwaluwen en insecten. Check deze website voor meer info

Plaats Vleermuiskasten

Duurzaam Montfoort stelt een aantal vleermuiskasten gratis beschikbaar. Weet u een mooie locatie voor zo'n kast? Of vliegen er vleermuizen rond uw huis of schuur (en wilt u gaan isoleren)? Wij helpen u aan een gratis kast en als ze op zijn, adviseren we welke kasten u zelf kunt aanschaffen. 

Let op: dit geldt alleen voor inwoners van Montfoort en Linschoten.

Stuur uw motivatie voor een vleermuiskast naar ons, zie onderaan dit bericht.

Lezing

Opgeven voor de boeiende lezing door Gijs van Kempen, op woensdagavond 31 januari kan nog! 

  • Woensdag 31 januari, van 19:30  tot 22:00 uur en inloop vanaf 19:00 uur. 
  • Locatie Janschuur bij Boer Hans Activiteiten, Mastwijkerdijk 7 Montfoort. 
  • Kosten: 5 euro, contant of via onze bankrekening:
    NL12 TRIO 0320 7223 68 t.n.v. Stichting Platform Duurzaam Montfoort.

Ook zoekt de Natuurwerkgroep nog leden, heeft u interesse? Geef het maar door in een e-mail. 

Zijn er (bouw)bedrijven in onze gemeente die graag meer info willen? Heeft u of werkt u bij een bedrijf dat interesse heeft? Of wilt u vleermuiskasten sponsoren? Kom ook naar onze lezing!

(Foto's bij dit artikel: Erik Broer, de gewone grootoorvleermuis en hier onderaan de rosse vleermuis)

Stuur ons een e-mail:

Verplicht
Verplicht
Captcha Code

Foto Erik Broer