Wij vierden de Nationale Klimaatweek met onze Jeugdklimaatburgemeester, de Jeugdklimaatraad en hun achterban. Na de installatie door de Loco-burgemeester volgden verhalen in de Nacht van de Nacht. En met een middagje brainstormen over hoe onze gemeente er klimaatneutraal uit zou zien ontrolde de week zich verder.

Ambtsketen

De opening van de klimaatweek op zaterdag 29 oktober, bij Doruvael in Montfoort. Loco-burgemeester Kees van Dalen sprak met de kinderen en installeerde de Jeugdklimaatraad. 

Jeugdklimaatburgemeester Elin (10 jaar) kreeg de speciale ambsketen omgehangen. Haar raadsleden Nout (10), 
Sjoerd (11), Anne (8) en Sarah (8) ontvingen ieder ook een handgemaakt medaillon, dat hun functie officieel bevestigde.

De ambtsketen is gemaakt door kunstenaar Carolien Hoogstrate van het Montfoorts Kunstenaarscollectief en de medaillons door keramiste JHL Keramiek

ambtsketen enz.jpg

 

Nacht van de Nacht

Hoe donker was het vroeger, toen er veel minder licht was? Hoeveel afval hadden mensen toen en wat deden ze ermee? Hoe schoon was het water van de Lange Linschoten? Wat speelde zich af in de donkere nachten tijdens oorlogstijd?

Over vervlogen tijden en het belang van duisternis nu, bijvoorbeeld voor trekvogels, vertelde onze gids Teun Hoogendoorn. Allerlei spannende en leerzame verhalen passeerden de revue tijdens de avondwandeling met de Jeugdklimaatburgemeester Elin en Jeugdklimaatraad Sjoerd, Anne, Sarah en Nout. Een wandeling door duister Linschoten, met als donkerste punt het Schapenlaantje, waar de meeste nachtdieren te vinden zijn. En met een spontaan bezoek bij de opa en oma van Sarah en haar broer Jilles, waar we de heerlijkste pruimen- en perenjam kregen! 

nacht nacht wandeling.jpeg

 

Brainstormen

Woensdagmiddag: de Jeugdklimaatraad komt bijeen om samen met de volwassen Klimaatburgemeester Matthijs van Hombergen en voorzitter van Duurzaam Montfoort Geetrui Verbraak, te brainstormen over hoe onze gemeente eruit zou kunnen zien als die klimaatneutraal is. 
En dat gaat uiteraard op een hele creatieve manier! 

xollage brainstorm.jpg

 

Zwerfvuilopruimactie

Op vrijdag verwelkomden we Enjoycleaningup, om samen op te ruimen. 

Ondanks een wat waterige start (regen..) was het toch een superleuke actiemiddag. We hebben zwerfafval opgeruimd, samen met hond Bas, die blikjes kan zoeken en apporteren.
Er was zelfs een echte robot hond! En we konden met een VR-bril een duik nemen in de 'Plastic Sea'....

collage hond.jpg

 

Bloemenweidemelk

Op zaterdag kreeg de Jeugdklimaatraad, samen met ouders en vrijwilligers van Duurzaam Montfoort een rondleiding in het bedrijf van Ramona Schalkwijk
Deze boerderij is een 'agro-forestry bedrijf', wat betekent dat ze het boerenbedrijf en de natuur op een bijzondere manier met elkaar laten samenwerken. 

Er viel veel te vertellen, over de bodem en de dieren en de omringende natuur.

20221105_105246 Ramona vertelt (2).jpg

 

Tot slot: Boom planten

De kinderen plantten samen met Matthijs Hombergen een boom (Magnolia Kobus) als afsluiting van de klimaatweek. 

20221105_124613 Kids + Matthijs met aandenken hor..jpg

 

Terugblik

We vroegen wat de kinderen van deze bijzondere klimaatweek vonden. En of ze nog wensen hebben: 

Ik vond Enjoy Cleaningup het leukste en de installatie waarbij ik zo’n mooie keten kreeg met veel kleuren en van gerecycled materiaal. Enjoy Cleaningup vond ik leuk omdat het met een hond was, en goed om op te ruimen in Montfoort en met een leuke club meiden. Graag ga ik verder met afval uit de natuur halen.
- Elin

Ik vond het het leukst dat de klimaatboom in onze straat staat en dat we naar de boerderij gingen. Ik wil graag dat er stoeptegels komen waar een gleuf in zit voor een elektrische laadkabel.
- Sjoerd

De kaart Montfoort/Linschoten maken over 100 jaar. De enjoy cleanup en de boom planten.
Verder mee aan de slag: meer opruimen op verschillende plekken.

- Sarah

De Nacht van de Nacht en de kaart maken vond ik het leukst. Verder wil ik beter voor het klimaat zorgen door fabrieken uit te zetten en afval buiten op te ruimen.
- Anne

Dit is de plattegrond die de kinderen tekenden: hoe zou Montfoort er klimaatneutraal uitzien?
Dit is de plattegrond die de kinderen tekenden: hoe zou Montfoort er klimaatneutraal uitzien?