Wij zijn Ingrid en Kees Meijer. Wij wonen en werken sinds 2001 in Montfoort. In 2007 zijn we gestart met MoreThanHip, eerst van huis uit en daarna in winkelpanden in de Peperstraat en nu in de Keizerstraat 28A. Hier hebben we ons kantoor, magazijn en winkel.

Eerlijk en milieuvriendelijk geproduceerd

MoreThanHip is gespecialiseerd in duurzame mode- en woonaccessoires. Dit houdt in dat al onze producten eerlijk en milieuvriendelijk worden geproduceerd. Dus zoveel mogelijk gebruik van gerecyclede en natuurlijke materialen, maar ook eerlijke productie en fair trade. Dit levert unieke producten op, waarvan er vaak geen twee exact hetzelfde zijn.

Ons doel is om iedereen blij te maken: van de makers in onder andere ontwikkelingslanden, tot het milieu en het klimaat en de eindgebruiker in Nederland en andere Europese landen. Onze artikelen zijn verkrijgbaar in de fysieke winkel in Montfoort en via onze webwinkel www.morethanhip.nl. Daarnaast weten steeds meer bedrijven ons te vinden en laten hun afval (reclamedoeken en vrachtwagenzeilen) via ons upcyclen tot mooie relatiegeschenken.

Minder Verspillen

Een groot deel van ons assortiment bestaat uit tassen en accessoires zoals portemonnees, etuis en toilettassen die zijn gemaakt van gerecyclede materialen. We zijn destijds MoreThanHip gestart met tassen die zijn gemaakt van treklipjes van bier- en frisdrankblikjes. Dat is steeds verder uitgebreid met andere gerecyclede materialen: reclamebanners, vrachtwagenzeil, autobinnenband en cementzakken.

We hebben zelfs de zeilen van de molenwieken van molen de Windotter uit IJsselstein laten upcyclen tot hele leuke tassen. Daarnaast hebben we met Brigitte Bom van het DoeMeeHuis, getracht een project te starten om afgedankt reclame materiaal dat ons is aangeboden, te upcyclen tot tassen. Helaas is dit door de corona pandemie tot nu toe niet gelukt.

Ingrid en Kees Meijer MoreThanHip (Groot).jpg

Minder verspillen is slim

Wij bieden een uniek assortiment aan tassen en accessoires, dat je gewoon nergens anders kunt vinden. En binnen onze collectie zitten ook heel veel unieke exemplaren. Bijvoorbeeld de tassen van gerecycled vrachtwagenzeil. Kijk maar naar de vrachtwagens die je op de weg ziet: elk bedrijf heeft zijn eigen kleur en bedrukking. Dat zie je terug in ons aanbod en dit spreekt heel veel mensen aan die niet met de massa willen meelopen en een unieke tas willen. En mensen die een duurzame tas willen die eerlijk geproduceerd is.

Grondstoffen zijn belangrijk

Grondstoffen uit natuurlijke hulpbronnen worden steeds zeldzamer en kostbaarder. En daarnaast is het gewoon zonde om materialen die heel goed te gebruiken zijn voor een tweede leven te vernietigen in een vuilverbrandingsoven. Dat is gewoon kapitaalvernietiging, want heel veel materialen kunnen door te recyclen of upcyclen als grondstof dienen voor nieuwe producten. In Nederland zijn we al heel lang goed in recyclen, denk maar aan de inzameling van glas en oud papier. En gelukkig komen er steeds meer initiatieven om waardevolle grondstoffen opnieuw te gebruiken. Met onze producten dragen wij wat dat betreft ook bij aan bewustwording. Veel mensen zijn vaak verrast als ze onze artikelen zien en het verhaal erachter horen. Voor hen is het dan echt een eye-opener.

Tips

Thuis kun je al heel veel doen aan recycling door je afval te scheiden en grotere zaken aan te bieden bij de gemeentewerf. Daar worden heel veel afvalstromen afzonderlijk ingezameld. Dat is al best indrukwekkend. Als je boodschappen gaat doen kun je zelf een boodschappentas meenemen en niet steeds een plastic tas kopen. En verder: wees kritisch met wat je koopt. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of het lang meegaat en of het recyclebaar is.

>> De lijst met alle genomineerden vind je hier