Vrijdag 21 april heeft Duurzaam Montfoort meer dan 50 nestkasten voor mussen, mezen, boomkruipers en spreeuwen opgehangen in Montfoort en Linschoten.

In overleg met IVN natuurgids Gijs van Kempen en de gemeente Montfoort zijn de nestkasten opgehangen op plaatsen waar mensen regelmatig wandelen. In Montfoort in het stadspark, omgeving kinderboerderij en Grote Gracht, de Bongerd, begraafplaatsen Julianalaan en Stuivenberg, Waardsedijk Oost (bedrijventerrein IJsselveld), de tuin van 't Bakkershuis en in Linschoten bij de Nieuwe Zandweg.

Samenwerken

Bij het ophangen van de nestkasten waren bezoekers van 't Bakkershuis betrokken. Dit is een laagdrempelig ontmoetingscentrum voor iedereen die te maken heeft met geheugenklachten en/of beginnende dementie. Door mens en natuur meer samen te brengen wil Duurzaam Montfoort inwoners en bezoekers extra laten genieten van de natuur. Mezen zijn ook behulpzaam bij het bestrijden van de eikenprocessierups. Hopelijk gaan de vele stadsvogels de nestkasten snel ontdekken.

nestkasten plaatsen 1.jpg

Extra duurzaam

Duurzaam Montfoort heeft gekozen voor extra duurzame nestkasten, die gemaakt zijn van WoodStone ofwel houtbeton. Dit duurzame materiaal vergroot volgens Vogelbescherming Nederland de overlevingskans van jonge vogels. Ook bieden ze maximale isolatie tijdens de koude wintermaanden. De nestkasten zijn onderhoudsvrij en hebben een lange levensduur. 

KIEM

Dit initiatief van Duurzaam Montfoort is mogelijk dankzij een subsidie van KIEM. KIEM is het loket voor natuurinitiatieven van Elise Mathilde Fonds, K.F. Heinfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht.

Tip: Nestkastjes van Woodstone zijn ademend en daarmee wordt de binnentemperatuur beter gereguleerd. Dat vergroot de overlevingskansen van de vogels. Iets voor jouw tuin? Als je lid bent van de Vogelbescherming, zijn ze in hun webshop extra voordelig