Edward Herkhof en Alex Kool, respectievelijk de manager en de assistent-manager van de Linschotense Boons’ markt, vertellen wat er per 1 juli 2021 gaat veranderen. Eindelijk gaat de wet in werking treden, waarbij op alle petflessen statiegeld wordt geheven. 

“Wij beschikken over een moderne sorteermachine voor kratten, glaswerk en plastic flessen, we hoeven er alleen maar nieuwe software in te zetten om het systeem aan te passen. De kleinere supermarkten, met verouderde machines zullen nieuwe apparaten moeten aanschaffen, want je hebt na 1 juli geen keus meer.”

Wel of niet geperst

Een kijkje achter de schermen bij de supermarkt laat zien hoe via een hoog opgehangen roestvrijstalen buis de petflessen in een grote container geblazen worden, waarbinnen een manshoge plastic zak.  
“Als deze vol is” vertellen Edward en Alex, “wordt de zak dichtgebonden en gaat mee met het eerstvolgende transport naar de verwerkingsindustrie. Er zijn supermarkten die zelf een pers hebben staan. De opbrengst per zak ligt dan hoger, want dat scheelt transport- en verwerkingskosten bij de fabriek.”

Elke petfles welkom

Wat ook gaat veranderen per 1 juli is dat elke plastic fles overal ingeleverd kan worden. Tot nog toe ging het zo dat als bij de Boon’s een fles van bijvoorbeeld de Lidl per ongeluk door de machine geaccepteerd werd, deze niet meegegeven kon worden aan het bedrijf dat de lege flessen komt halen. 
“Dan nam één van ons die flessen mee naar de Lidl om daar in te leveren, of we vroegen een medewerker die in de buurt woont dat te doen. Het statiegeld mochten ze houden. Want zeg nou zelf, gewoon weggooien, dat kan toch niet in deze tijd. En het is ook nog eens geld. 
Het zou mooi zijn als ook de glazen flessen en kratten overal ingeleverd konden worden. Maar zo ver is het nog niet.”

Niet meer knijpen!

Het probleem met de kleine petflessen is dat ze vaak plat geknepen worden of ingedeukt zijn. De machine kan de flessen dan niet goed scannen. 
“We hopen maar dat de klanten het belang inzien van minder plastic in de omgeving en de flesjes netjes terugbrengen. Misschien duurt het even voor iedereen het snapt, maar het zou een geweldige stap vooruit zijn in het voorkomen van zwerfafval.”

Op de foto zie je nog nét een petflesje naar beneden vallen uit de sorteermachine.

Tekst: Aagt de Ruijter de Wildt
Foto: Hanneke Stoof
Op de foto: Vakkenvuller Remco