Dat Boon’s markt in Linschoten duurzaam is, weten de klanten die bekend zijn met de app. ‘Toogoodtogo’. Iedereen met een mobiel kan deze app downloaden. Voor €5 kunnen klanten een tasje levensmiddelen bestellen, waar gegarandeerd voor €15 aan verse producten in zit. 

Een medewerker van de supermarkt vertelt: “’s Morgens maken we de broodtasjes. Eén van ons loopt langs de broodafdeling en zoekt die producten uit die nog net binnen de houdbaarheidsdatum vallen. Dat kunnen broodjes zijn, maar ook koekjes. Normaal gesproken zouden deze uit de schappen gehaald worden, maar nu stoppen we ze in de “Toogoodtogo” tas. De broodtasjes moeten tussen 08:00 – 10:00 uur opgehaald worden." 

Landelijk initiatief

"’s Middags doen we hetzelfde met groente, fruit en vlees. Je weet van te voren niet wat je krijgt, het is een surprise box! Er kunnen speklapjes inzitten of varkenshaasjes, mango’s of appels, sla of sperziebonen, afhankelijk wat die dag teveel is. Maar de waarde moet altijd €15 zijn. Dat heeft Toogoodtogo zo bepaald. Het is een landelijk initiatief, waar veel supermarkten aan meedoen. De groente/vlees/fruit tasjes moeten tussen 17.00 – 19.00 uur opgehaald worden."

Tegen verspilling

"Normaal hebben we per dag van elk vijf tasjes. Een enkele keer kan het meer zijn. Wie zijn bestelling niet afhaalt – het is van tevoren via de app betaald – heeft pech. We geven geen geld terug. We doen dit niet uit winstoogmerk, maar alleen omdat we geen voedsel willen weggooien dat nog goed is. Vroeger ging het naar de varkensboer, tegenwoordig mag dat niet meer. En zo helpen we voedselverspilling tegen te gaan.”

Tekst: Aagt de Ruijter de Wildt, foto's van Toogoodtogo