Van 28 oktober tot en met 5 november vond de Nationale Klimaatweek plaats. Wij vierden dat in Montfoort en Linschoten met een JeugdKlimaatraad, die dit jaar bestond uit 5 kinderen. Ze trokken deze week op met de volwassen Klimaatburgemeester en vrijwilligers van Duurzaam Montfoort & Linschoten.

Installatie

De JeugdKlimaatraad bestond uit Esmée, Ninthe, Noa, Boris en Laurens-Jan. De installatie vond plaats in de kas van Proeftuin van Linschoten, door burgemeester Petra van Hartskamp. Boris werd benoemd tot JeugdKlimaatburgemeester en kreeg de speciale ambtsketting omgehangen. De kinderen hadden van tevoren al goed nagedacht over wat zij aan wensen hebben voor onze gemeente en ze legden dit uit aan de hand van hun eigen creatieve werken. 

Afbeelding van WhatsApp op 2023-10-28 om 14.28.11_14b2649f.jpg

In de pers

Er verschenen verslagen over de installatie in:
>> De IJsselbode
>> Zenderstreeknieuws

Nacht van de Nacht

Zaterdagavond ging het kersverse JeugdKlimaatteam voor het eerst samen op pad, in het duister door Montfoort. Het was ‘nacht van de nacht’, waarbij wereldwijd veel verlichting uit gaat. Ondanks dat het buiten niet zo donker was, ook door de volle maan, zijn we op donkere plekken geweest. Zo konden we ons voorstellen hoe donker het vroeger was. En dat maakte de geschiedenisverhalen van de stadsgidsen van Stichting Oud Montfoort ook net wat spannender.

De kinderen droegen lantaarns met kaarsen erin. Zo gingen we direct al een beetje terug in de tijd. De wandeling ging verder naar de Knoperij en de Hervormde Kerk. In het donker, bij kaarslicht, zaten we in de kerkbanken, waarbij stadsgids Peter Versloot ons meenam terug in de tijd. We bezochten grafstenen, waarbij de kinderen mochten raden welk beroep mensen hadden gehad. Na een bezoekje aan het stadhuis was de wandeling klaar. 
Het was een geslaagde nacht van de nacht met verhalen waarin we even terug in de tijd gingen.

Nacht vd nacht.jpg

Tips van de kinderen

De maandag en dinsdag hebben de kinderen besteed aan het uitwerken van een aantal ideeën.

•    Boris van der Sluijs:

Tip 1 - Doe de bodem test! Leuk om te doen, omdat je samenwerkt met de natuur en je leert je tuin beter kennen.
 
Stap 1 -  wat heb je nodig?
•    Een klein tuinschepje
•    Een glazen pot
•    Een theelepeltje
•    Afwasmiddel 
 
Stap 2 - grond
•    Vul de glazen pot voor de helft met de grond uit jouw tuin (schep 15 centimeter diep).
•    Haal de kiezelstenen of takjes er uit.
 
Stap 3 -  water en afwasmiddel
•    Vul de pot tot onder de rand met water.
•    Voeg een theelepeltje afwasmiddel toe.
•    Schudden maar.
 
Stap 4 - even wachten…
•    Laat de pot 24 uur staan.
•    De grond zakt langzaam naar beneden.
•    Zie je verschillende kleuren laagjes ontstaan?    
 
PS - Hoe meer dode plantenresten hoe beter!
 
Tip 2 - Je kunt plantjes en bloemzaadjes in de herfst in de grond doen. Dan is de grond lekker warm en dat vinden ze fijn.
 
•    Esmée Schuller
Het lijkt Esmée leuk om fietsen in te zamelen voor het ANWB kinderfietsenplan. Superduurzaam natuurlijk én goed om kinderen op de fiets te krijgen, want er zijn nog steeds kinderen waarvan de ouders geen fiets kunnen kopen, terwijl er veel kinderfietsen in schuurtjes staan weg te roesten, omdat ze te klein zijn geworden.
>> In de nieuwsbrief vind je een oproep om mee te doen
esmee fietsenplan.jpg

•    Ninthe Coppens
Hoi, ik ben Ninthe en ik ben 9 jaar oud. Ik woon in Linschoten en ik zit in de klimaatraad. Dat vind ik heel belangrijk, omdat ik mij best wel zorgen maak om de natuur en het klimaat. Daar gaat het namelijk niet zo goed mee. Want er ligt heel erg veel plastic in de natuur en we stoten veel CO2 uit. En dus wordt het steeds warmer op de aarde.

Ik denk als we allemaal iets kleins doen voor het klimaat dat we dan een groot verschil kunnen maken. Daarom heb ik over het klimaat verteld in mijn klas. Samen met mijn klas heb ik nagedacht over dingen die we op school kunnen doen die goed zijn voor het klimaat. Ik en mijn school hebben afgesproken dat we geen tussendoortjes en traktaties meer meenemen met veel plastic of iets anders. Ook gaan we met mijn school meer afval scheiden. En op school gaan we meer met zwerfafval werken en knutselen. 

En ik wil graag afsluiten met een idee. Misschien kunnen we elke week een challenge doen voor het klimaat. En dan kunnen we dat misschien ook op een site zetten zodat iedereen mee kan doen. Voorbeeldjes zijn: een week korter douchen, een week elke dag zwerfafval opruimen, een week geen vlees eten, een week niet met de auto, enzovoorts. 
 
•    Laurens-Jan Altena
Laurens-Jan heeft een instructietekening gemaakt tegen zwerfafval. Prullenbakken zijn er niet voor niets. ðŸ˜‰

Laurens-Jan (1).jpg
 
•    Noa van Os
Ik heb een van mijn ideeën die ik heb bedacht op mijn klimaatwensenlijst, die ik afgelopen zaterdag mocht presenteren aan de burgemeester, verder uitgewerkt.  Het is zijn luchtfilters die vieze, vervuilde lucht kunnen schoonmaken. Dat zou elke stad/plaats moeten hebben toch? Het zou het klimaat en de wereld helpen!
 
In dit 1e ontwerp dat nog verder uitgedacht en -uitgewerkt moet worden heb ik de 3 varianten op papier gezet (zie foto). Er zijn 3 soorten filters. Ik heb ze voor jullie op een rijtje gezet. En bij elke variant staat waarvoor hij bedoeld is en wat hij doet. 
 
1     Stadsfilter: Dit is een groot apparaat, ik noem het een wolkenvanger, dat de lucht vieze lucht filtert. Als elke (grote) stad zo'n wolkenvanger zou hebben zouden er veel minder bacteriën in de lucht zitten.
 
2     Boerenstalfilter: Dit filter zit in de stalmuur waardoor de stikstof eerst gefilterd wordt voordat de lucht vrijkomt. Dit voorkomt stikstof in de buitenlucht. 
 
3     Huisfilter: Dit apparaat vangt de lucht, haalt het water eruit, dat kun je gebruiken voor veel dingen zoals koken en wc doorspoelen. Ook blaast het de gefilterde frisse lucht naar binnen en het is mogelijk om dit te verwarmen of te koelen. Zo heb je dus een duurzame en schone verwarming en airco.
 
Mijn wens is dat dit uitgevoerd wordt en de wereld voorziet van frisse lucht!
 
Noa.jpeg
 
>> Wordt vervolgd in dit nieuwsbericht.