Bijna 60 inwoners uit Montfoort, Linschoten, IJsselstein, Woerden, Kamerik, Zegveld en Alphen aan den Rijn zaten op woensdagavond 31 januari met gespitste oren te luisteren naar de vleermuizenpresentatie van IVN-gids en Duurzaam Montfoort-deskundige Gijs van Kempen bij Boer Hans Activiteiten aan de Mastwijkerdijk in Montfoort. Tot enkele uren voor de lezing meldden geïnteresseerden zich nog aan!

Voor vleermuizen is de laatste tijd veel belangstelling in de regio en in de media. Sinds de vleermuizenexcursie op Het Beloken Land van 25 augustus vorig jaar, is er veel los gekomen. Gijs is diverse malen geïnterviewd en heeft al meerdere presentaties mogen geven, recent nog in het woonzorgcentrum Antoniushof in Montfoort.

Interactie met publiek

Dankzij zijn natuurlijke enthousiasme wist Gijs ook nu weer de bezoekers te boeien, niet alleen via zijn verhaal maar ook met zijn vele illustraties, filmpjes en interacties met het publiek. Vleermuizen zijn in het algemeen kleine, spannende fladderaars, die vooral ‘s avonds actief zijn en die je nauwelijks kunt waarnemen. Er is vaak speciale sonarapparatuur voor nodig om ze te kunnen opsporen. In de paringstijd in augustus is dat wat makkelijker, want dan wordt er veel gecommuniceerd tussen de mannetjes en vrouwtjes. Of ze daar ook rode oortjes van krijgen is niet bekend. Vleermuizen zijn ook hele nuttige diertjes omdat ze ‘s nachts tot wel duizend insecten kunnen eten, maar ze zijn helemaal niet zo eng zijn als menigeen denkt.

Er hebben zich de laatste weken bij Duurzaam Montfoort & Linschoten veel belangstellenden gemeld voor een vleermuizenkast. Ook vanuit (bouw)bedrijven is belangstelling getoond, omdat bij nieuw- of verbouw tegenwoordig rekening moet worden gehouden met het creëren van woonruimte voor deze actieve vliegende zoogdiertjes. Duurzaam Montfoort heeft om die reden een aantal vleermuizenkasten beschikbaar gesteld en kan bij de aanschaf en het transport voor andere geïnteresseerden bemiddelen.

Vleermuizen vliegen elkaar en ons als mensen gelukkig niet in de haren, daar kunnen we nog wat van leren! Ook wat dat betreft zijn veel mensen door de lezing een stuk wijzer geworden.

Afbeelding van WhatsApp op 2024-02-01 om 22.33.12_4f9f7417.jpg