Er waren nog meer activiteiten in de Nationale Klimaatweek. De kinderen van de raad hebben veel creatieve ideeën.

Serious Play – Legomiddag

Woensdag hebben we een workshop gehouden onder leiding van de Steenfabriek Montfoort. Ieder raadslid mocht een vriendje of vriendinnetje meenemen. Met Lego Serious Play hebben de deelnemers ieder voor zich uitgebeeld wat de grootste veroorzakers zijn van Klimaatsverandering.
De vervolgopdracht was om te bedenken, op welke manier de gevolgen van klimaatverandering bestreden zouden kunnen worden. Er werden allerhande slimme, creatieve, concrete en fictieve oplossingen verbeeld in Lego.
Er is ruim twee uur lang serieus en hard gewerkt aan de presentaties. De middag is voorbij gevlogen!

Lego serious play.jpg

Rondleiding Beloken Land

Vrijdag bezochten we Het Beloken Land. Door de storm en regen eerder deze week werd het programma een beetje omgegooid.

We bezochten de eendenkooi, wat eigenlijk deze tijd van het jaar niet mag. Hoe werkt zo’n eendenkooi? Waarom mogen we er nu eigenlijk niet komen? Waarom vangen ze daar nu nog eenden? Allemaal vragen die fluisterend beantwoord werden. Dit maakte het ook wel spannend, iets doen dat eigenlijk niet mocht. En we moesten heel zachtjes doen, zodat de eenden niet opschrikten.

Verder hebben we veel geleerd over andere dieren die er leven en vogels die er hun nesten hebben. Ze hebben zelfs een heus ‘flatgebouw’ gemaakt voor zwaluwen, met cementen nesten. Zo is de kans veel kleiner dat jongen door de uilen worden opgegeten.

beloken land 1.jpg

Opruimen en planten

Het JeugdKlimaatteam ruimde op zaterdag zwerfvuil op in Linschoten. Totaal verzamelden ze 11 kilo vuil en een halve kilo sigarettenpeuken. Ook vonden ze bijzonder vuil, zoals een glimmend vlinderstrikje, zonnescherm voor in de auto en 5 sokken. 

zwerfaval opruimen.jpg

Wethouder Van Wikselaar kwam bekijken wat ze hadden opgehaald. En plantte samen met het JeugdKlimaatteam een kastanjeboom aan de Laan van Overvliet. Samen met JeugdKlimaatburgemeester Boris onthulde hij een bordje naast de boom waarop alle namen van de kinderen staan. Zo is deze klimaatweek teneinde, maar de herinnering blijft.

>> Artikel in De IJsselbode over het planten van de kastanjeboom

boom planten.jpg

In de IJsselbode van 14-11-2023 verscheen een leuke cartoon over het boomplanten, die we met toestemming van de redactie hier plaatsen.

Cartoon Bomen planten.jpg